fredag 25 februari 2011

Från wikis till mattefilmer - om IKT i skolan


En bok där jag tror att titeln skrämmer de läsare som inte är intresserade av matematik. Vid diskussioner med mina kollegor har jag ofta hört om den där "matteboken" lite negativt, men inser när jag läst den att man inte kan bortse från hela titeln och att om man trodde att det var en matematikbok så blir man besviken.
Tvärt om innehåller denna bok en bra blandning av artiklar/reportage som väl överensstämmer med syftet som Lärarförbundet hade när de 2009 gav ut boken- boken är tänkt att inspirera lärare att pröva nya verktyg.
Boken kan vara en del i ett diskussionsunderlag i ett arbetslag på grundskolan som påbörjat sitt arbete att använda datorn mer i undervisningen.
Men för att följa med i utvecklingen borde det ges ut en bok av den har sorten med jämna mellanrum så att den digitala pedagogiska utvecklingen fortsätter med det som är aktuellt just då.
För visst är det så att man ler inombords när man idag läser om hur mycket Lunastorm används av ungdomarna, INTE. Utvecklingen har redan kommit fatt och förbi, just nu är det Facebook som "regerar" vem vet vad det är nästa år??????

onsdag 9 februari 2011

Vart är vi på väg med skolan?

Så var det dags för nya avsnitt av Klass 9A, denna gång med större fokus på lärarna och deras agerande i klassrummet. Jag har sett båda avsnitten och visst inser man att Svt har klippt och format programmet så att det ska bli debatt, som det gärna blir om skolan och undervisningen presenteras i media.

Inom vår förvaltning har vi tagit vara på tillfället och skapat forum på vår lärplattform där vi hoppas att det kan bli intressanta diskussioner. Naturligtvis blir det kopplat till Klass 9A men genom att det är mest aktivitet bland de lärare som jag ser som IKT innovatörer finns det även inlägg där utvecklingen med mer IKT i undervisningen ska ses som en möjlighet till ökad måluppfyllelse.

Jag har surfat runt på några av de andra diskusssionsforum, bloggar och chattar som diskutera kring klass 9A och jag har reagerat på hur många det är som verkar tro på att om bara eleverna sitter tysta i långa rader och lyssnar på läraren som "förmedlar" kunskap kommer allt att ordna sig, för att inte tala om att förbjuda alla mobiltelefoner och grupparbeten.

Hoppas verkligen att det finns fler av de som tror och brinner för att eleverna ska få undervisningen som stärker dem som medborgare och som fyller de kunskapsbehov som eleverna behöver efter skolan, naturligtvis är den digitala kompetensen en naturlig del av detta.

Vi behöver mer pedagogiska diskussioner och det är oerhört vikigt att skolledarna tar det pedagogiska ansvaret både vad gäller lärarena som ledare i klassrummet, coaching av lärare och att leda den digitala utvecklingen i undervisningen.

Många stora förändringar på gång, redan nu i Gy11 när datakunskapen försvinner och undervisningen i digitala tillämpningar ordbehandling, digitala presentationer och kalkylprogram ska ingå i övriga ämnen, hur kommer lärarna att tackla detta?

torsdag 3 februari 2011

Nytt namn samma utmaningar!

Mitt fokus område för IKT är undervisningen, mötet med eleverna på ena eller andra sättet men med en grund där undervsingen ska uttnyttja det bästa för eleverna. Syftet måste hela tiden utgå från ämnesplan och underältta för eleverna att nå sina mål. De individuella lärandet på lika villkor..........