torsdag 17 juni 2010

Open-source Framtiden för skolan?

Högskolan i Skövde kommer i augusti att erbjuda en ny lär- och samarbetsplattform Scio, som bygger på Sakai, dvs en Open- source software.
http://www.his.se/nyheter/information-om-larplattformen-scio/
Finns utvärderingar från lärare och annat matnyttigt på www.his.se

Jag tror att det kommer att bli fler skolor som övergår från avtalsbundan lösningar till gratis lösningar för sina lärplattformar och programvaror.
Skolorna har inte en bottenlöskassa kista utan kommer att bli mer återhållsamma för att ingå i långsiktiga dyra datalösningar. Tror jag, vad tror du?

onsdag 16 juni 2010

Tips! forskning.se


Måste tipsa om forskning.se, en av mina favoriter på webben, har hittat mycket bra material som jag använt i naturkunskapen. Nu finns det en tidsaxel över utvecklingen sedan Big Bang som jag tycker är värd att tipsa om. Kanske finns det nya kursdeltagare som ännu inte upptäckt denna favorit.

15 miljarder år sedan. Big Bang. - forskning.se

Intressant fråga.


Jag tycker det är viktigt att antalet lärare som forskar ökar. Tycker att det är en intressant fråga som tas upp under Almedalen, fler lärare som kombinerar undervisning och forksning. Är det positivt för utvecklingen att lärare forskar på arbetstid, JAVISST.

Det är viktigt att forskningen om, i och med skolan ökar, det finns för lite forskningsunderlag samtidigt som utvecklingen i samhället går allt fortare. Skolan måste vara med och utan forskning att grunda beslut och förändringar på tror jag att skillnaden mellan samhället och skolan blir allt större istället för att minskas.
Det är stora förändringar på gång både i grundskola och gymnasieskola, vad finns det för forskning som stödjer dessa förändringar?

Uppdaterad blogg

Dags för att få in lite sommar i bloggen, eftersom jag är nybörjarbloggare har jag inte lagt så mycket tid på design och layout på bloggen men nu ska jag försöka bättra mig.
Även om det blir semester kommer jag att försöka fortsätta att blogga och hålla mig uppdaterad med övriga bloggar.
Till alla som tar helledigt
Ha en skön sommar jag hoppas på mycket bad!!!!

Projektarbete på G!

Nu har min kurskompis och jag kommit i gång ordentligt med vårt projektarbete.
Enkäten är utskickad via Fronter, svaren börjar droppa in och det ska bli intressant och se vad våra kollegor använder Fronter till i undervisningen.
Vi har också påbörjat konstruktionen av projektprodukten och jag kan bara konstatera att genom att sitta tillsammans och utforska lärplattformen har jag lärt mig hur mycket som helst. Både genom att vi byter kunskaper men också i att vi tillsammans testa olika verktyg och funktioner.
Jag skulle vilja få tid under terminerna till att omvärldsbevaka och dela med sig av de erfarenheter som t ex finns i ett arbetslag, oftast känns möten så tidspressade att dessa frågor inte får plats.
ser fram emot morgondagen då arbetet med projektarbetet fortsätter.

onsdag 9 juni 2010

Metro - Nätspel med lerdjur ska locka kvinnorna

Tänk att även de klassiska lerfigurerna från ungdomens barnprogram ska moderniseras och inspirera kvinnor till att spela mer nätspel.
Metro - Nätspel med lerdjur ska locka kvinnorna
Är det moderskänslorna de spelar på eller vad kan det annars vara?
Vet inte om det är något för mig, men vem vet?

Tack till mina kurskompisar!

Kontakter över nätet i all ära men ibland ger det mycket energi att få träffa kollegor med samma brinnande intresse för IKT.
Att sedan samtidigt få en introduktion i Camtasia gör det hela inte sämre.
Nu ska här göras film, ska försöka mig på att göra en till projektarbetet.
Vem vet det är kanske ett sätt att presentera det på?

Måste erkänna att kursen inte fått så mycket tid som jag önskat under den senaste månaden, men nu ska det bli andra bullar.
Vi har i dag skickat ut en enkät och svaren har börjat droppa in, det är som på julafton, tänk att det finns kollegor som offra lite tid på oss!

Visst blir vår omgivning påverkad!

I dag fick jag ett samtal från min man som satt på tåget, han tipsade mig om den här artikeln i Metro. Metro - Min tvååring försöker dubbelklicka i böcker Jag tycker att artikeln tydligt visar att skolans värld inte längre kan stoppa för utvecklingen och hålla fast vid en undervisning som inte passar samhället. Många bloginslag och diskussioner i vår kurs tar upp frågan och det finns många runt om i vårt land som stångar sig blodiga i kampen att få mer IKT i skolan, både bland lärarna och till eleverna.
Politikerna kan inte längre skylla på att det inte finns pengar, omprioritera, satsa på barn och ungdomar annars kommer utflyttningen till andra kommer som satsar att öka. Tror jag. Kommunerna måste också jobba mer kortsiktigt och inte låsa sig i avtal som på sikt blir kostsamma och mindre flexibla, vilket inte stämmer överens om hur utvecklingen är för IKT i övrigt.
Min man som inte tidigare varit speciellt intresserad av Internet eller hur det kan användas har helt plötsligt börjat kolla in mina webfavoriter, och diskuterar gärna IKT med mig. Kan han ändra sig så finns det hopp för de flesta av mina kollegor också.

Jag bara hoppas att kommunen jag arbetar i och den jag bor i hoppar på IKTtåget till 100%.